środa, 1 lipca 2015

Jak zrobić babkę - przepis podstawowy

W Internecie, książkach kucharskich można spotkać kilka wersji babek lub bab podawanych na święta. Gdybyście jednak szukały babki przepisu podstawowego, to niżej podaję na drożdżową babkę.


Składnikami potrzebnymi do jej upieczenia są: 50 g świeżych drożdży, 500 g mąki pszennej, 1 szkl ciepłego mleka, ¾ szkl cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 60 g masła, 3 żółtka, szczypta soli i garść rodzynek. Podstawowy przepis na babkę zawiera w sobie także przepis na lukier. Najczęściej jest to lukier cytrynowy. Do zrobienia potrzebne są: 1 szkl cukru pudru, 2 – 3 łyżki soku z cytryny. Według przepisu na babkę pokruszone drożdże zalewa się 1/3 szkl ciepłego mleka, dodaje się 1 szkl cukru i 2 łyżki mąki. Rozcieracie i odstawiacie na 15 min. Mąkę przesiewacie i dodajecie wyrośnięte drożdże, żółtka, resztę cukru, mleko i sól. Na koniec dodajcie roztopione i ostygnięte masło i całość wymieszajcie. Przykryjcie ciasto ściereczką i odstawcie na 1 godzinę. Potem dodajcie rodzynki i wymieszajcie. Otłuszczoną formę na babkę napełniacie ciastem, uklepcie dłońmi i odstawcie na 45 min. Po tym czasie wstawcie do piekarnika na 40 min. Po wyjęciu z piekarnika odczekajcie 10 min i wyjmijcie z formy. Czekajcie aż ostygnie. W miseczce ucieracie cukier puder z sokiem z cytryny. Dekorujecie babkę wedle uznania.

Przepisy na babki:
http://przepisyjoli.com/2014/01/babka-piaskowa/
https://www.przepisy.pl/przepisy/szukaj/babka
http://sprawdzoneprzepisykulinarnee.blogspot.com/2015/03/babka-cytrynowa-wilgotna.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz