piątek, 31 lipca 2015

Sposób na sałatkę z tuńczykiem i makaronem

Tuńczyka znano i poławiano już w starożytności. Jego mięso jest smaczne, bogate w witaminy z grup A i D oraz podawane i spożywane na całym świecie pod wieloma różnymi postaciami: wędzone, suszone, konserwowe, marynowane czy surowe. Sałatka z tuńczykiem czy nieco bardziej egzotyczne sushi to tylko dwa spośród mnóstwa sposobów, w jakie ta jedna z największych i najszybciej pływających ryb morskich zagościła na naszych stołach. Tuńczyka spotkamy w wodach Atlantyku, Pacyfiku i w Morzu Śródziemnym, a najsmaczniejsze i najbardziej cenione mięso zawdzięczamy jego błękitnopłetwej odmianie.


Naturalnie, sałatka z tuńczykiem nie uchodzi za ekskluzywną potrawę, choć ciekawostką jest, że tuńczyk błękitnopłetwy jest jedną z najcenniejszych ryb na świecie. W Stanach Zjednoczonych kosztuje od trzynastu do dwudziestu dwóch dolarów za kilogram; tuńczyki pozostałych gatunków nie są już tak cenne, dzięki czemu możemy cieszyć się ich smakiem na co dzień. Tuńczyk najzdrowszy jest w postaci surowej: przy wędzeniu czy smażeniu traci część wartościowych substancji.

Sałatka z tuńczykiem i makaronem - przepis

Składniki: - dwieście pięćdziesiąt gram makaronu pełnoziarnistego penne,
- jedna puszka tuńczyka w sosie własnym,
- jedna czerwona papryka,
- sto osiemdziesiąt pięć gram czarnych oliwek,
- cztery suszone pomidory,
- dwieście gram pomidorków koktajlowych,
- dwadzieścia gram bazylii,
- trzy łyżki oliwy z oliwek,
- jedna łyżka octu balsamicznego,
- sól, pieprz.

Sposób przygotowania: Wrzuć makaron do dużego rondla z wrzątkiem; ugotuj według przepisu na opakowaniu. Starannie odlej i przełóż do dużej miski. Oliwę utrzyj z octem balsamicznym, dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj makaron z sosem. Upiecz paprykę w piekarniku (aż skórka mocno ściemnieje), a następnie włóż ją do naczynia z pokrywką i poczekaj, aż trochę ostygnie. Usuń z papryki skórkę, a miąższ pokrój w cienkie paseczki. Odciśnij tuńczyka z zalewy, pokrój suszone pomidory w paseczki, a oliwki przekrój na pół. Dodaj paseczki papryki, oliwki i suszone pomidory do makaronu oraz delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj tuńczyka, połówki pomidorków koktajlowych i bazylię. Wymieszaj ponownie, uważając, by nie uszkodzić pomidorów. Na koniec sałatkę z tuńczykiem dopraw solą i pieprzem do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz