środa, 19 sierpnia 2015

Jak zrobić barszcz biały?


Barszcz biały jest jedną z najbardziej charakterystycznych potraw wielkanocnych. Wiele gospodyń nie wyobraża sobie świąt bez tej zupy. Jednakże ogrom dostępnych przepisów i propozycji kulinarnych stawia je w trudnej sytuacji, w której zadają sobie pytanie jak zrobić barszcz biały, aby spełniał oczekiwania wszystkich zebranych przy świątecznym stole domowników. Barszcz biały z powodzeniem można podawać także na co dzień. 



Najważniejszym składnikiem zupy jest właściwie przygotowany zakwas, który stanowi jej bazę. Robi się go z mąki pszennej oraz skórki kromki razowego chleba. Mąkę należy zalać jedną szklanką wrzątku i dokładnie wymieszać, by nie było w płynie grudek. Następnie dolewamy kolejne dwie szklanki przegotowanej letniej wody i dodajemy skórkę razowego chleba oraz przyprawy, w tym ząbki czosnku. Taką mieszankę trzymamy w słoiku przykrytym gazą przez trzy dni. Powstały w ten sposób zakwas stanie się podstawą tej potrawy.

Barszcz biały możemy podawać z dodatkiem kwaśnej śmietany, z chrzanem lub z dodatkiem kapusty kiszonej. Niektóre przepisy zakładają wykorzystanie soku z kapusty kiszonej, serwatki lub maślanki zamiast tradycyjnego zakwasu. Niemniej jednak najbardziej preferowany w polskiej kuchni jest ten z zakwasem dodanym do wywaru z mięsa oraz warzyw.

Gotując barszcz biały musimy stosować się do następujących zasad. Na wstępie umytą i obraną marchew, pietruszkę i seler zalewamy wrzątkiem. Dodajemy do niego wędzoną szynkę oraz białą kiełbasę, po czym wrzucamy liść laurowy, pieprz, sól i ziele angielskie. Taki wywar gotujemy około 20 minut, a następnie wyjmujemy kiełbasę, dodajemy majeranku, czosnku i chrzanu. Szynkę także wyjmujemy i kroimy w słupki, potem wrzucamy do zupy. Ostatnim etapem przygotowania potrawy jest dodanie podstawowego jej składnia, czyli zakwasu, wraz z pokrojoną w plastry białą kiełbasą. Wszystko razem należy jeszcze raz zagotować, a potem wlać śmietanę i doprawić do smaku.

Pomysły na barszcz biały:
https://www.przepisy.pl/przepisy/szukaj/barszcz-bia%C5%82y
http://www.mjakmama24.pl/kuchnia/przepisy/przepis/barszcz-bialy-z-kielbasa-i-ziemniakami,158/
http://wizaz.pl/kulinaria/przepis,4716,barszcz-bialy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz