czwartek, 20 sierpnia 2015

Z czym podać jajko na twardo?

Zapraszając gości dobra gospodyni stara się zaskoczyć i zachwycić przychodzących pięknie zastawionym stołem i co ważniejsze smacznym jedzeniem.

Oglądając programy kulinarne możemy się rozwijać i uzyskiwać zaskakujące odpowiedzi nawet na najprostsze naszym zdaniem pytania, np. z czym podać jajko na twardo? Niektóre dodatki wręcz są szokujące. Ale nie chcę tu szokować. Proponuję dodatki tradycyjne i znane polskiej kuchni.


Jajka z poczuciem humoru

Chociaż potrawa ta kojarzy się z czymś nudnym, oczywistym, to można zaszaleć nawet podając jajka na twardo na różne sposoby. Kiedyś w czasach kryzysu podawano je jedynie z majonezem. Dziś można urozmaicić je kolorystycznie. Najprostszy sposób to zabarwienie samego majonezu. Jeśli chcecie podać jajka na czerwono, ewentualnie różowo do majonezu dodajcie ketchup lub paprykę drobno pokrojoną, na zielono posiekajcie koperek lub natkę pietruszki i zmiksujcie z majonezem, na żółto, dodajcie kukurydzy konserwowej lub/i posiekajcie żółtą paprykę.

Co mamy na talerzu? Sygnalizację świetlną w świątecznym wydaniu. Jeśli macie w swoim domu dzieci, lub przychodzą goście z dziećmi, można podać jajka w postaci zwierzątek. Podajcie na talerzu biedronki, zajączki lub myszki. Bez względu na to, jaką wersję dania z jajek podacie, kierujcie się zasadą: kolorowo i ze smakiem kulinarnym, ale także wizualnym.

Pomysły na podanie jajek:
- jajka nadziewane
- sałatka z brokułami i jajkiem 
- jajka na twardo na sałacie
- jajka na twardo w sosie koperkowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz