czwartek, 27 sierpnia 2015

Jakie dania można przygotować z jajek?

Myśląc o tym, jakie dania można przygotować z jajek należy zdać sobie sprawę, że może ono gościć właściwie w każdej potrawie. Nawet i w deserze, ponieważ nawet do większości ciast dodaje się jajko. Zacznijmy jednak od zup.


Zupą, która komponuje się z jajkiem jest żurek albo barszcz biały. Najładniej wygląda, kiedy nalewając zupę wrzuci się połówkę jajka do talerza. Znaną przystawką z jajek podawaną na przyjęciach są jajka z majonezem. Można je podać w sposób tradycyjny, czyli jajka pokryte majonezem i ułożone na kolorowym talerzu. Świetnie prezentują się położone na sałacie i posypane szczypiorkiem.

Na bazie jajek można przygotować także paschę. Pochodzi ona z kuchni ukraińskiej i rosyjskiej. Paschę przygotowuje się z twarogu, mleka, śmietany, masła, jajek, wanilii i bakalii. Według wierzeń prawosławnych bakalie symbolizują bogactwo i dobrobyt. Paschę robi się zazwyczaj tylko na Wielkanoc. Ze smaku pascha przypomina sernik na zimno, ale tak naprawdę to bardzo niesprawiedliwe skojarzenie. Jeśli nigdy nie jedliście paschy, zróbcie ją. Postarajcie się nie robić paschy pospiesznie. To danie, które zasługuje na cierpliwość i uczucie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz